Expositie “de Strafcel”

Het Gevangenismuseum Blokhuispoort te Leeuwarden opent op zaterdag 3 december 2011 om 13.00 uur de expositie “de Strafcel”.

De expositie in het gevangenismuseum Blokhuispoort gaat over de strafcel, ook wel genoemd de isolatiecel. De expositie geeft een beeld over de strafcellen van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en het Huis van Bewaring te Leeuwarden. Deze straf-, isolatiecellen zijn nog in originele staat en vele gevangenen hebben deze vorm van disciplinaire straf ondervonden.

De expositie toont op een zeer toegankelijke manier uniek en prachtig foto,- film-, en tekstmateriaal van de strafcellen. Verder zijn er originele hand en voetboeien, knevelkettingen, dwangbuizen en “de fiets” (veiligheidsbed) te zien. In de expositieruimte is een strafcel gereconstrueerd met originele gevangenisattributen.

Een expositie over het isoleren van mensen, gestopt in kooien, cellen, dwangbuizen of aan de ketting, het gebeurde ook in de voormalige gevangenis te Leeuwarden. Oud medewerkers van de voormalige gevangenis vertellen u alle details over het dwangmiddel strafcel.

De expositie is te zien van 3 december 2011 tot 3 maart 2012

Redactie, stichting Blokhuispoort

Voor meer informatie: info@blokhuispoort.nl www.blokhuispoort.nl

Openingstijden Museum Blokhuispoort:

woensdag 14.00 – 17.00 uur vrijdag 13.00 – 17.00 uur zaterdag 13.00 – 17.00 uur.